sobota, 22 grudnia 2012

PIERNICZKI Z LUKREM

Jeśli nie macie czasu na zrobienie czegoś dobrego na święta proponuję Wam pierniczki z lukrem. Są szybkie w przygotowaniu i przepyszne ! Po upieczeniu są mięciutkie, a potem twardnieją. Jednak po zanurzeniu w lukrze odzyskują wilgotność. Gotowe pierniki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.



Składniki na ok. 20 sztuk:

  • 130 g kwaśnej śmietany 18%
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g cukru
  • 1 jajko
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka kakao
  • 1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika lub 2 łyżki domowej
  • 330 g mąki pszennej

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200°C. W misie miksera umieścić śmietanę, cukier, jajko i sodę oczyszczoną, rozmieszać zawartość do momentu rozpuszczenia się cukru, można to zrobić mikserem lub ręcznie za pomocą rózgi. Dodać pozostałe składniki: skórkę z cytryny, kakao, przyprawę do piernika i przesianą mąkę, wymieszać. Ciasto będzie dosyć klejące. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Pierniki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe polukrować, zanurzając je w całości do lukru.

Lukier:

  • sok z 1 cytryny
  • cukier puder

Wymieszać do uzyskania niezbyt gęstego lukru.


 

3 komentarze:

Karmel-itka pisze...

jakie pyszności!
wszyscy teraz pierniczki pieką.

Anonimowy pisze...

właśnie je wczoraj zrobiłam ! smakują jak kupcze,mięciutkie i okrągłe :)
Lubię zaglądać na waszego bloga i korzystać z waszych ciekawych przepisów. Pozdrawiam :)

Paulina | czekolada-utkane.pl pisze...

Wyglądają pysznie! :) Czym byłyby święta bez pierniczków... (;