poniedziałek, 10 grudnia 2012

ARTYKUŁ W HELLO ZDROWIE


Na portalu HelloZdrowie ukazał się artykuł na nasz temat. Portal ten posiada w swoich zbiorach ciekawe artykuły nie tylko na temat zdrowia, ale i również psychologia oraz medycyna.
Ze względu na ograniczoną ilość tekstu na artykuł na portalu jest troszkę "okrojony" :D. Dlatego My postanowiłyśmy opublikować go na naszym blogu w całości :). Zapraszamy do lektury.... 

Blog „Domowe Wypieki” – www.domowe-wypieki.blogspot.com

Jesteśmy siostrami,  niestety nie bliźniaczkami, ale zachowujemy się niemal identycznie. Oprócz więzów krwi łączy nas o wiele więcej: przyjaźń, wspólne zainteresowania oraz zamiłowanie do domowej kuchni, a konkretnie do słodkich wypieków. Blog „Domowe Wypieki” założyłyśmy 2 lata temu i obecnie nie wyobrażamy sobie bez niego naszego życia.

SMAK DZIECIŃSTWA

Zapach domowego, pachnącego ciasta towarzyszył nam już od najmłodszych lat. To właśnie dzięki mamie i babci nasze dzieciństwo było „słodkie”, przepełnione miłością podaną na talerzu w formie łakoci.  Dla każdej z nas wspomnienia dziecięcych lat przywołuje inny wypiek.

JUSTYNA – rum, czekolada i herbatniki
Jestem osobą, która bez słodyczy nie potrafi żyć. Dlatego też moim ukochanym smakiem z dzieciństwa jest ciasto rumowe. Zawsze, kiedy odwiedzałam babcię na w salonie „czekały” na mnie kawałki ciasta czekoladowego z kremem budyniowym i herbatnikami nasączonymi w rumie oblanymi obficie polewą czekoladową – oczywiście domowej roboty. Mimo upływu lat nadal mam do niego słabość i wielki sentyment, więc ilekroć odwiedzam babcię, mimo, iż nie ma już ona tyle siły co kiedyś, ona w dalszym ciągu pamięta, co  najbardziej kocha jej wnuczka.

DOROTA – czekolada, kakao, przyprawy korzenne.
Ukochany smak dzieciństwa to dla mnie "Murzynek" naszej mamy. Jest to swego rodzaju babka kakaowa, obficie oblana polewą czekoladową pieczona w podłużnej keksówce. Czasami mama wzbogacała jej smak dodając rodzynki, orzechy i przyprawy korzenne. To pewnie dlatego do dziś jestem fanką wszelkiego rodzaju pierników, a cynamon jest moim wiernym towarzyszem w kuchni.  Jako dziecko miałam specjalny sposób jedzenia kakaowej babki – najpierw zlizywałam niezastygłą jeszcze polewę czekoladową, następnie zjadałam skórkę a na samym końcu miękki środek. Do dzisiaj, kiedy mam piecze „Murzynka” wspólnie wspominamy moją pyzatą buźkę wysmarowaną polewą czekoladową.

MIKSER KUCHENNY – nieodłączny towarzysz w kuchni

Mikser kuchenny to dla nas nie tylko sprzęt, ale przyjaciel, bez którego nie wyobrażamy sobie dalszego funkcjonowania „domowej cukierni”. Kilka tygodni temu miałyśmy ku temu okazję, aby na własnej skórze przekonać się jak ważne jest to urządzenie. Przygotowywałyśmy wraz z siostrą niespodziankę urodzinową. Pech chciał, że w czasie ucierania masy maślanej, mikser przestał pracować, a za kilka godzin urodziny… Pomoc mamy okazała się dla nas wybawieniem z opresji. Masę ucierałyśmy ręcznie w specjalnej kamiennej misce, zmieniając się, co kilka minut, ponieważ ręce odmawiały nam posłuszeństwa. Krem wyszedł fantastyczny, delikatny, kremowy, ale i tak wolimy pozostać przy zastosowaniu miksera, aniżeli angażować 4 osoby do ucierania kremu…


NIETYPOWY SMAK….
Jednym z naszych ulubionych dań jest kurczak z ananasem, sosem curry z dodatkiem ryżu. Połączenie słodkiego, soczystego ananasa z mlekiem kokosowym, przyprawą curry i cukrem jest idealne. Nigdy byśmy nie zrobiły tego dania, gdyby nie chłopak Doroty, który lubi nowe połączenia
Rodzice również powolutku przekonują się do tego dania, mimo iż zdecydowanie wolą tradycyjne. Kto nie jadł jeszcze tej potrawy niech żałuje!

FLAKI – NIE, NIE I JESZCZE RAZ NIE!

Po raz kolejny, tak jak w kwestii niezbędnika kuchennego, którym był mikser, zgodnie twierdzimy, że flaki to dla nas danie, do którego nigdy się nie przekonamy. Jest to potrawa mięsna w postaci gęstej zupy, której głównym składnikiem, jak sama nazwa wskazuje są flaczki wołowe. Mimo, iż nasza mama gotuje je wspaniale, a tata i brat są zagorzałymi fanami tej potrawy, nas do niej nigdy nie udało się przekonać. Tak do końca nie potrafimy uzasadnić, dlaczego nie lubimy flaków, gdyż sam smak i zapach zupy jest zachęcający. Niestety widok cioci czyszczącej surowe flaki za czasów dzieciństwa przed sobą mamy do dziś.

POWRÓCIĆ TAM JESZCZE RAZ, CZYLI SMACZNIE, JAK U MAMY
Justyna – WŁOCHY
Bardzo rzadko odwiedzam lokale gastronomiczne. Jestem zwolenniczką jedzenia w domu, wtedy mam pewność, z jakich składników zostało zrobione danie. Jednak jest takie miejsce, do którego chciałabym powrócić. To Włochy, kraj o bogatej historii, tradycji i wspaniałej kuchni. To tam przekonałam się, że proste danie składające się z makaronu, sosu pomidorowego i parmezanu może być wspaniałe. To kraj słynący z różnorodnych smaków lodów, które jak dla mnie są najlepsze na świecie.

Dorota – KARCZMA NA KOCIERZU
Karczma na Kocierzu to doskonałe miejsce tego, aby zjeść nie tylko w miłej i przytulnej atmosferze, ale co najważniejsze zjeść smacznie. Mam do tego miejsca wielki sentyment, bowiem łączy mnie z nim jedna z najważniejszych chwil w moim życiu, czyli zaręczyny. Ale to nie tylko, dlatego chciałabym tam wracać, za każdym razem, kiedy jestem w okolicy. Karczma na Kocierzu położona jest w górach, z pięknym widokiem na Beskid Mały. Menu karczmy oferuje  tradycyjną polską kuchnię, a wszystkie dania przyrządzone są z niezwykłą starannością. Smak potraw sprawia, że chce się tam wrócić po raz kolejny. Co mogłabym wam polecić? Jestem zakochana w sałatce z buraczków czerwonych serwowanych tam do różnych potraw mięsnych. Starałam się odtworzyć jej smak w domu, ale nigdy nie będzie ona taka jak tam – idealna.

ZIEMNIAKI, SCHABOWY, KAPUSTA ZASMAŻANA – CO W ZAMIAN?

Ziemniaki, schabowy, kapusta zasmażana to danie często goszczące na polskim stole, ale również na naszym stole w rodzinnym domu w okresie jesienno – zimowym. Zwłaszcza, kiedy organizowane jest świniobicie, tata jest w stanie euforii, gdyż świeży, swojski kotlet schabowy to jego ulubione danie. Do tego kapusta zasmażana z własnoręcznie ukiszonej kapusty. Jak wszystkie młode dziewczyny, chcemy dbać o swoją sylwetkę, więc staramy się jeść zdrowo. Osobiście nie przepadamy za kotletem schabowym smażonym na smalcu. Dlatego możemy polecić Wam zdrowszy zamiennik tego dania.
Zamiast mięsa wieprzowego wykorzystajcie fileta z kurczaka. Dzień wcześniej należy doprawić go wyłącznie wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz zalać 2 łyżkami sosu sojowego. Odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień smażyć go z obu stron na niewielkiej ilości oliwy. Zamiast ciężkiej, zasmażanej kapusty możecie przyrządzić surówkę z kapusty kiszonej. Obrać marchewkę, pietruszkę, jabłko, seler i zetrzeć na tarle o grubszych oczkach. Wymieszać z kapustą kiszoną, doprawić solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek. A co w zamian za ziemniaki? Wariantów wyboru jest wiele, my preferujemy wam kaszę gryczaną, gdyż obie ją uwielbiamy. Możecie również ugotować ryż na sypko lub kaszę jęczmienną.

O AUTORKACH SŁÓW PARE

Justyna:
Mam 21 lat i Studiuję Ekonomię w Katowicach. Lubię ludzi otwartych, uśmiechniętych i zabawnych. Uwielbiam tańczyć, śpiewać, chodzić na zakupy (szczególnie, kiedy są promocje) i szukać nowych ciekawych przepisów. Najchętniej całe życie spędziłabym w kuchni gotując dla innych. Moim wielkim marzeniem jest otworzenie  w przyszłości kawiarni.
Dorota:
Mam 23 lata. Rok temu skończyłam studia na wydziale Zarządzania i obecnie przebywam w Irlandii, dzięki której, mam nadzieję, spełnię moje marzenia związane z blogiem kulinarnym, a moja dalsza przyszłość „pachnieć” będzie właśnie domowymi wypiekami. Podobnie jak siostra marzę o w własnej, przytulnej kawiarni, w której będę mogła osłodzić życie wielu ludziom wywołując uśmiech na ich twarzach dzięki moim wypiekom.

Jako autorki bloga kulinarnego możemy pochwalić się kilkoma sukcesami, może niezbyt ogromnymi, ale dla nas naprawdę mającymi dużą wartość. Dzięki nim wierzymy w to, że to, co robimy nie idzie na marne i istnieje, choć gromadka ludzi, którzy doceniają nasze starania i chętnie korzystają z naszych propozycji na blogu. Oto nasze wyróżnienia:
Publikacja przepisu:
·                   "Najlepsze Przepisy Polskich Blogerów" - kwiecień 2012
·                   "Polska Gotuje" publikacja przepisu Czekoladki "Pischingerki" - marzec 2012
·                   "Polska Gotuje" publikacja przepisu Tarta Czekoladowa z Gruszkami - październik 2012

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Excellent website. Plenty of useful info here. I'm sending it to some buddies ans also sharing in delicious. And naturally, thank you for your sweat!

Feel free to visit my page: seo