sobota, 25 lutego 2012

MUFFINY DROŻDŻOWE PANETTONE


"Wracamy z przepisem na drożdżowe Muffinki Panettone i z nowym banerem :). 
Panettone to rodzaj babki świątecznej z Mediolanu. Wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły i pakowana w kartonowe pudełka.
Muffinki w smaku przypominają drożdżówki, z dodatkiem gorącego kakao..... pychotka :)."

Składniki: na 16 sztuk:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ kostki miękkiego masła
  • 40g świeżych drożdży
  • 2 jaja
  • 4-5 łyżek cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 100ml mleka
  • 100g rodzynek
  • 100g suszonej żurawiny

Przygotowanie:
W misce wymieszać drożdże z 2 łyżkami mąki i 50ml ciepłego mleka. Przygotowany zaczyn odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Powstały zaczyn wymieszać z resztą mleka, mąki, masłem, cukrem, jajami i solą. Powstanie ciasto o kleistej, dość rzadkiej konsystencji. Dodajemy żurawinę i rodzynki, wyrabiamy przez chwilę.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Masę przekładamy łyżką do formy – każdą dziurę wypełniamy do dwóch trzecich.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż będą złotobrązowe.Upieczone muffinki przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy. Smacznego!

Źródło: Muffiny Panettone

8 komentarzy:

deserowo pisze...

mmm... muszą być pyszne :)

Karmel-itka pisze...

ojej, zmiana szaty bloga?
ładnie, baardzo jasno i przejrzyście.

śliczne te babeczki.
pokuszę się o jedną ;]

Arvén pisze...

Mmm, apetyczne muffinki i piękne graficzne zmiany :)

madlen pisze...

Ależ mi ślinka cieknie ;)Pyszności ;)!

Gosia pisze...

urocze :)

chantel pisze...

śliczne kropeczki

Anonimowy pisze...

Witam .a kiedy należy dodać drugą połowę drożdżyk

Justin&Dorothy pisze...

Anonimowy: Do przepisu wkradł się błąd, który został już poprawiony :). Oczywiście te 40g dodajemy :)