środa, 26 maja 2010

SŁODKIE DROŻDŻÓWKI - SERCA Z MAKIEM



"Zastanawiałyśmy się kilka dni co upiec mamie na Dzień Matki.... 
Znalazłyśmy przepis na  przepyszne drożdżówki z makiem w kształcie serduszka.. 
Są bardzo dobre, mięciutkie i puszyste...
Najważniejsze, że mama była zachwycona:)"


Nadzienie:
  • 200 g maku
  • 180 g cukru
  • 40g rodzynek
  • 20 g orzechów włoskich posiekanych
  • 1 łyżka miodu
  • olejek migdałowy do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 1 skórka skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka miękkiego masła lub margaryny
Mak namoczyć na noc, zmielić dwukrotnie (można też zalać niewielka ilością wody, gotować 20 minut, odcedzić; wody ma być bardzo mało!). Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Nadzienia wychodzi bardzo dużo i spokojnie wystarczyło na wyjedzenie kilku łyżek z miski.
Ja kupiłam gotowy mak z puszki..:)

 Składniki na ciasto (10 sztuk bułeczek):

* 160 ml mleka
* 2,5 łyżki cukru
* pół łyżeczki soli
* 1 jajko
* 2,5 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżki roztopionego masła
* 7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 15 g drożdży świeżych

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić (z drożdżami świeżymi należy wcześniej zrobić rozczyn). Nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. Wyrabiać długo, aż ciasto nie będzie lepkie, natomiast będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Uformować w kulę, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.

Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części (około 65 g), formując z nich kulki.



Każdą część rozwałkować na placuszek.



Na wierzchu posmarować nadzieniem.



Następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy naleśniki.




Następnie naleśnik złożyć na pół.


Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry


 

Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca.



  Ułożyć na blaszce w sporych odstępach (urosną duże)




Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem warto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, by były rumiane.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wystudzić.

Dla maszynistów: 

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 10 części. Dalej postępować według powyższego przepisu.

Smacznego :)




źródło: serca orzechowe

3 komentarze:

anytsujx pisze...

Drożdżówki wyszły Ci prześlicznie, też już piekłam w tym kształcie :)

Nina pisze...

ja też je piekłam :) to dorotusowy hit. I Wam pięknie wyszły

Anonimowy pisze...

Wyszły przepyszne. Upiekłam z okazji Dnia Matki i Mama była zachwycona (od razu pożarła 6 ;P ). Użyłam maku z puszki, podobnie jak autorka. Przepis godny polecenia.